Så här läser du en tidtabell

Tidtabellen visar vilka dagar du kan åka. Vilka tider bussen går. Vilken väg den går,


Tidtabellen ska du kunna lita på

Tidtabellerna i pdf har inte lika mycket information som om du söker din resa i reseplaneraren eller i vår app. Då får du veta hur just den resan går, om bussen är i tid eller om det pågår något vägarbete.

En tidtabell i pdf kräver lite mer kunskap att läsa. Om en linje har många olika körvägar kan det vara knepigt att läsa ut detaljerna. Särskilt om man inte bor i området. 

Tiderna för turens avgång och ankomst i tidtabellen ska du kunna lita på. Hållplatser längs linjen har mellantider när bussen tidigast passerar. Då behöver inte bussen vänta in avgångstiden. Ibland är bussen någon minut försenad. Ankomst till slutstationen gäller ändå. Sen kan alltid väderlek och trafik påverka.

När du laddar ned din tidtabell så finns dessa tidtabeller 

Stadsbussar - tidtabellen är blå

Tidtabellerna för stadsbussar läser du från vänster till höger. Tiden som står är när bussen avgår från hållplatsen.

Finns det ingen tid vid hållplatsen så går bussen en annan väg. En bokstav vid avgångstiden är en anmärkning. Vad den betyder hittar du längst ner under tiderna.

Till höger om tidtabellen finns en lista med de hållplatser som bussen passerar.

Exempel på en tidtabell för stadsbussar

Direktbussar - tidtabellen är röd

Tidtabellen för direktbussar läser du uppifrån och ner. Direktbussar stannar oftast bara på de hållplatser som finns i tidtabellen. Det finns några linjer som angör fler hållplatser. Det framgår av en anmärkning. Eller så finns en lista på hållplatserna först i tidtabellen.

En anmärkning ovanför en tur gäller hela turen. Om det finns en anmärkning vid en tid mitt på turen. Då gäller den bara den aktuella hållplatsen. Vad anmärkningarna betyder hittar du längst ner under tiderna.

Exempel på en tidtabell för direktbussar

Landsbygdsbussar - tidtabellen är grön

Tidtabellerna för landsbygdsbussar läser du uppifrån och ner. I tidtabellen finns bara de viktigaste hållplatserna med. Före tidtabellen finns en lista med alla hållplatser på linjen. Tänk på att alla turer inte alltid går samma väg.

Finns det ett streck vid en hållplats så betyder det att den inte angörs. Skulle det finnas ett kryss så betyder det att hållplatsen angörs men att den inte har någon tid. (Vi försöker undvika kryss i tidtabellerna.) 

En anmärkning ovanför en tur gäller hela turen. Om det finns en anmärkning vid en tid mitt på turen. Då gäller den bara den aktuella hållplatsen. Vad anmärkningarna betyder hittar du längst ner under tiderna..

Exempel på tidtabell för landsbygdsbussar

Flextrafik - tidtabellen är gul (och ibland grön)

Flextrafik kompletterar linjetrafiken. Den måste beställas i förväg. Linjerna kan gå från bestämda hållplatser eller från din gatuadress.

En del flextrafik är som vanlig landsbygdslinje. Skillnaden är att alla turer måste beställas. Då ser tidtabellen ut som för landsbygdstrafik.

Annan flextrafik går från ett särskilt område och har inga bestämda hållplatser.  Du blir hämtad och lämnad vid din adress. De tidtabellerna har en gul färg.  De ar annars lika tidtabellerna för landsbygdstrafik.

Exempel på tidtabell för flextrafik

 

Senast uppdaterad: 7 juli 2021