Så här läser du en tidtabell

Tidtabellen visar vilka dagar du kan åka, vilka tider bussen eller tåget går och vilken färdväg som gäller. Avgångs- och ankomsttiderna i tidtabellen ska du kunna lita på. För att undvika väntetider längs linjen anges mellantider när bussen tidigast passerar. Ibland är bussen någon minut försenad, men ankomst till slutstationen gäller ändå. Som du säkert förstår kan dåligt väglag och besvärlig trafik förorsaka förseningar.


När du laddar ned din tidtabell så finns det tidtabeller med lite olika utseende.


Stadsbussar - tidtabellen är blå

Tidtabellerna för stadsbussar läser du från vänster till höger. Tiden som står är när bussen avgår från hållplatsen.

Finns det ingen tid vid hållplatsen så går bussen en annan väg. En bokstav vid avgångstiden är en anmärkning. Vad den betyder hittar du längst ner under tiderna.

Till höger om tidtabellen finns en lista med de hållplatser som bussen passerar.

Exempel på en tidtabell för stadsbussar

Direktbussar - tidtabellen är röd

Tidtabellerna för direktbussar läser du uppifrån och ner. I en tidtabell för direktbussar angör bussen bara de hållplatser som finns i tidtabellen. Fast mitt på dagen och på helger, tider när få reser, stannar några direktbusslinjer på alla de hållplatser som passeras. När det är så finns det en anmärkning ovanför turen som berättar det.

En anmärkning ovanför en tur gäller hela turen. Om det finns en anmärkning vid en tid mitt på turen så gäller den bara den aktuella hållplatsen. Förklaringar vad anmärkningarna betyder hittar du längst ner under tiderna.

Exempel på en tidtabell för direktbussar

Landsbygdsbussar - tidtabellen är grön

Tidtabellerna för landsbygdsbussar läser du uppifrån och ner. I en tidtabell för landsbygdsbussar finns bara de viktigaste hållplatserna med i tidtabellen. Före tidtabellen finns en lista med alla hållplatser på linjen. Tänk bara på att alla turer inte alltid går samma väg.

Finns det ett streck vid en hållplats så betyder det att inte den hållplatsen angörs. Skulle det finnas ett kryss så betyder det att hållplatsen angörs men att den inte har någon tid. (Vi försöker undvika kryss i tidtabellerna.) 

En anmärkning ovanför en tur gäller hela turen. Om det finns en anmärkning vid en tid mitt på turen så gäller den bara den aktuella hållplatsen. Förklaringar vad anmärkningarna betyder hittar du längst ner under tiderna.

Exempel på tidtabell för landsbygdsbussar

Flextrafik - tidtabellen är gul (och ibland grön)

Flextrafik kompletterar ordinarie linjetrafik och måste beställas i förväg. Linjerna kan gå från bestämda hållplatser eller från din gatuadress.

En del flextrafik är som en vanlig landsbygdslinje med skillnaden att alla turer måste beställas. Då ser tidtabellen ut som en tidtabell för landsbygdstrafik.

Annan flextrafik går från ett särskilt område och har inga bestämda hållplatser.  Du blir hämtad och lämnad vid din adress. De tidtabellerna har en gul färg man är annars lika tidtabellerna för landsbygdstrafik.

Exempel på tidtabell för flextrafik

 

Senast uppdaterad: 7 juli 2021