Vad och vem får du ta med

Här beskriver vi kortfattat vad och vem du får ta med ombord på bussen.


Bagage

Du får ta med dig bagage när du reser. Det får inte vara i vägen och det får inte vara farligt för andra resenärer. Du får inte ställa bagage i mittgången. Stort bagage får du ta med om det finns plats i godsutrymmet. Om bagaget inte får plats får du skicka det på annat sätt.

Djur

Du får ta med hundar, katter och andra husdjur. De reser gratis. Ditt sällskapsdjur ska vara kopplat eller resa i väska eller bur. Djuret får inte sitta på ett eget säte. Sätt dig långt bak i bussen för att underlätta för eventuella allergiker, undantag ledarhundar.

Cykel

Du har möjlighet att ta med cykel på flertalet av våra landsbygdsbussar. Det finns bra cykelparkeringar i anslutning till större hållplatser. Där kan du parkera din cykel och sedan resa vidare med buss.

Du kan ta med cykel kostnadsfritt i mån av plats på flera av våra regionbussar. Cykeln fästs bak på bussen eller läggs i godsutrymmet. Det finns oftast plats för maximalt 2 cyklar per buss. Först till kvarn gäller. Cykel tar du med på egen risk.

Berätta alltid för bussföraren att en cykel ska tas med. Cykelställen på bussarna är konstruerade så att en cykel ska hänga kvar utan remmar.

Du kan inte ta med en cykel på våra stadsbussar och mindre flexbussar. 

Sparkcyklar och hopfällbara elsparkcyklar transporteras i godsutrymmet. Sådant finns oftast inte på våra stadsbussar och mindre flexbussar. Fråga bussföraren hur du ska göra och om det finns godsutrymme.

Cykel på tåg

På Tåg i Bergslagen kan du ta med din cykel med vissa undantag.
Mer information finns på Tåg i Bergslagen.

Barnvagn, rollator och rullstol

Du får ta med barnvagn, shoppingvagn och liknande om det finns plats. Det kostar inget extra. Ställ vagnen så att den inte hindrar eller är farlig för andra resenärer.

Ett barn i barnvagn reser alltid utan kostnad.

Rollator, rullstol och permobil

Om du åker en buss med lågentré eller buss som är utrustad med rullstolsramp/lift. Då hjälper föraren dig att komma på och av bussen.

Krav för att du ska få ta med rollator, rullstol eller permobil ombord:

  • Längd max. 120 cm
  • Bredd max. 70 cm bred (mätt på bredaste stället).
  • Total vikt (du och hjälpmedel) 300 kg
  • Sätta fast ditt hjälpmedel med de remmar som finns vid den särskilda platsen.

Föraren hjälper dig att komma fram till ditt resmål i händelse av att:

  • rampen inte fungerar
  • det inte går att sätta fast din rullstol
  • bussen saknar rullstolsramp eller lift
  • ditt hjälpmedel inte uppfyller kraven

Föraren får inte lämna dig vid hållplatsen utan att ge dig besked om hur din situation kommer att lösas.

*3 eller 4-hjuliga elmopeder eller elscootrar med styre är inte stabila nog att tas med på bussen på ett säkert sätt. Om du använder ett sådant fordon ska du resa med den särskilda kollektivtrafiken (färdtjänst). Eller ta en taxi som du betalar själv. För att få åka färdtjänst ska du vara legitimerad för det. Elmoped får du ta med på en resa med färdtjänsten om du är legitimerad för att använda en sådan.

Ledsagare

Du som har Resekort Färdtjänst har alltid rätt att ta med dig en medresenär/ledsagare kostnadsfritt. 

Senast uppdaterad: 7 oktober 2021