Coronainformation

Vi på Dalatrafik följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och gör det vi kan för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken. Tack för att du hjälper oss! Tillsammans bromsar vi smittan.


 • Åk buss bara om du måste
 • Håll avstånd och sprid ut er i bussen
 • Undvik att resa i rusningstid
 • Stanna hemma om du är sjuk

Stängda framdörrar under Coronapandemin

För att skydda våra bussförare är framdörrarna stängda. Det innebär att du inte kan köpa färdbevis av bussföraren. Du behöver ha giltigt färdbevis när du går ombord.

Vi förstår att det här kan ställa till problem i vardagen. Att åka kollektivt ska vara enkelt, men vi befinner oss i en pandemi och måste acceptera att det blir krångligare just nu. Vi hoppas att vi snart kan återgå till det normala. Tills dess tackar vi dig för att du hjälper oss så att vi kan fortsätta köra bussarna i Dalarna!

Läs mer om vad som gäller när framdörrarna är stängda.

Biljett/färdbevis

Så här kan du köpa biljett under Coronapandemin:

 • Dalatrafiks app
  Vi hänvisar i första hand alla köp av enkelbiljetter till vår app. I appen kan du betala din biljett med betalkort, Swish eller faktura från Klarna.
 • Försäljningsombud
  Du kan köpa färdbevis och aktivera periodkort hos våra försäljningsombud. Vi har många försäljningsombud runtom i Dalarna, Här är våra försäljningsombud.
 • Biljettautomater
  Du kan köpa enkelbiljetter och periodkort i våra biljettautomater. Du kan även aktivera period- och skolkort i automaten.
  Våra automater finns i Borlänge på Stationsgatan, Falun Knutpunkten, Hedemora resecentrum, Ludvika resecentrum och Mora resecentrum.
 • E-handel
  Du kan ladda ditt resekort med en 30-dagars period via vår e-handel. Om du laddar kortet innan klockan 15.00 kan du använda det följande dag. Läs mer på dalatrafik.se/ehandel.
 • SJ
  Det går att köpa färdbevis även på sj.se.

Har du giltigt periodkort så behöver du inte visa upp det.

Reskassa

Observera att reskassa är ett sätt att betala, inte en biljett. Under Coronapandemin, när framdörrarna är stängda, kan du inte köpa biljett av föraren och betala med reskassa. Om du har ett kort laddat med reskassa kan du betala med reskassa hos våra försäljningsombud samt i våra biljettautomater.

Aktivera kort

Medan framdörrarna är stängda kan du inte få ditt periodkort aktiverat av föraren. Du kan få hjälp med att aktivera ditt resekort hos våra försäljningsombud eller så kan du göra det i våra biljettautomater.

Skolkort behöver inte aktiveras under rådande Coronapandemin. 

Extra bussar

För att undvika trängsel ombord sätter vi in extra bussar. Eftersom vi har en begränsning i antal bussar och förare prioriterar vi turer där behovet är störst. Vi har regelbundna avstämningsmöten med alla kommuner i Dalarna för att följa upp trafiksituationen. 

Sjukresor – tillfälliga regler

Milersättning om du åker egen bil

Tillhör du riskgrupp eller är äldre än 70 år? Ja då får du ta egen bil och få milersättning för hela resan. Det gäller för:

 • Vårdbesök
 • Tandvård
 • Vaccination av Covid-19

Beslutet gäller till och med den 31 augusti 2021.

Bakgrunden till det tillfälliga beslutet är att undvika trängsel i kollektivtrafiken under den rådande pandemin samt för att att skydda de som tillhör riskgrupp och 70 plus. 

Boka sjukresa i mån av plats

Om du tillhör riskgrupp eller är äldre än 70 år kan du få kostnadsfri sjukresa till vaccinering mot Covid19. De kostnadsfria resorna erbjuds i mån av ledig kapacitet. Sjukvården och den avdelning du besöker avgör om du tillhör riskgrupp eller ej.

Är du yngre än 70 år och tillhör ej riskgrupp?

Du som inte tillhör riskgrupp eller är yngre än 70 år gäller ordinarie regler. Du får ersättning för den del av resan som överstiger 55 kilometer om du inte har tillgång till kollektivtrafik.

Senast uppdaterad: 30 juni 2021